Friday, 15 April 2011

22 χρόνια μετά το ΧίλσμποροΠριν από δύο χρόνια, εργαζόμενος σε κάποιο μέσο, είχα γράψει ένα κείμενο για τα 20 χρόνια από την τραγωδία στο Hillsborough και το παραθέτω αυτούσιο, με αρκετά videos για να πάρετε μια γεύση από ό,τι συνέβη, όσοι δεν γνωρίζετε, ή να θυμηθείτε, όσοι γνωρίζετε. Ακολουθεί το κείμενο μετά το άλμα.


Χαίρετε αγαπητοί συναναγνώστες,

Στις 15 Απριλίου το 1989, στο Hillsborough, έδρα της Sheffield Wednesday, ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί ο ημιτελικός για το FA Cup ανάμεσα στη Liverpool και τη Nottingham Forest, όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις σε ουδέτερο γήπεδο. Αντ’ αυτού έλαβε χώρα η μεγαλύτερη τραγωδία στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Το παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 15:00 και οι οπαδοί των δύο ομάδων είχαν χωριστεί σε αντίθετες πλευρές του γηπέδου. Οι οπαδοί της Liverpool είχαν πάρει την πλευρά στη Leppings Lane, όπως και την αμέσως προηγούμενη χρονιά, κόντρα και πάλι στη Forest επίσης για τον ημιτελικό του κυπέλλου. Τότε, μετά το παιχνίδι, είχαν καταγγείλει το συνωστισμό στην κερκίδα, με την επίσημη Liverpool να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της, πριν τον μοιραίο ημιτελικό.

Εκείνη την περίοδο, λόγω του κύματος χουλιγκανισμού, που έπληττε τη Βρετανία, πολλές ομάδες είχαν καταφύγει στη χρήση κιγκλιδωμάτων, που θα εμπόδιζαν τους οπαδούς να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και να συγκρουστούν μεταξύ τους. Έτσι και στο Hillsborough είχαν τοποθετηθεί τέτοια κάγκελα, που θα έπαιζαν το ρόλο τους στο δυστύχημα.

Είκοσι λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα, χιλιάδες οπαδοί της Liverpool, που είχαν φτάσει καθυστερημένα στο γήπεδο, σχημάτισαν ουρές έξω απ’ την κερκίδα και σε καμία περίπτωση δεν θα προλάβαιναν να εισέλθουν στο γήπεδο εγκαίρως για την έναρξη του αγώνα. Αντί όμως, όπως γινόταν σ’ αυτές τις περιπτώσεις, να καθυστερήσει η σέντρα του παιχνιδιού μέχρι να εισέλθουν όλοι οι οπαδοί της ομάδας στο γήπεδο, γεγονός, που όπως είπε ο Kenny Dalglish, τότε τεχνικός των «Κόκκινων», μιλώντας για πρώτη φορά, to 2009 για την καταστροφή, δεν θα πείραζε κανέναν, η Αστυνομία πήρε την απόφαση ν’ ανοίξουν οι πύλες.

Έτσι, ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων έξω απ’ το γήπεδο, μπήκε με ορμή και ανεξέλεγκτα στην ήδη γεμάτη θύρα και το κακό δεν άργησε να συμβεί. Οι άνθρωποι, που βρίσκονταν μπροστά στα κάγκελα, άρχισαν να στριμώχνονται τόσο, που δεν μπορούσαν ν’ αναπνεύσουν, και αυτοί που γλίτωσαν ήταν όσοι πρόλαβαν και πήδηξαν πάνω απ’ το κιγκλίδωμα, μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σε κάποια στιγμή, το κάγκελο έσπασε και ο κόσμος, μπόρεσε να μπει στο γήπεδο, όπου παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από μη τραυματίες, στους χτυπημένους συνοπαδούς τους. Το παιχνίδι, που είχε ήδη ξεκινήσει διεκόπη στο έκτο λεπτό, με την αστυνομία να μην επιτρέπει στο διαιτητή να το συνεχίσει λόγω των συνθηκών.

Το κακό είχε ήδη γίνει. 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα στις κερκίδες του Hillsborough, 766 τραυματίστηκαν και περίπου 300 διακομιστήκαν στο νοσοκομείο. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 95, καθώς ένα 14χρονο παιδί απεβίωσε λόγω των τραυμάτων του, ενώ τον Μάρτιο του 1993, τα θύματα έφτασαν τον τελικό τους αριθμό, 96, καθώς ο Tony Bland πέθανε, μετά από τέσσερα χρόνια σε κώμα.

Η καταστροφή του Hillsborough συνεχίστηκε με πολυετείς δικαστικούς αγώνες από τους συγγενείς των θυμάτων για απόδοση δικαιοσύνης. Το γεγονός, έγινε η αφορμή για να αλλάξει η δομή των γηπέδων στη Βρετανία, με όλες τις ομάδες στις κορυφαίες κατηγορίες να υποχρεώνονται ν’ αλλάξουν τα γήπεδά τους σε αποκλειστικά θέσεις καθήμενων. Η ‘Έκθεση Taylor, που πρότεινε τις αλλαγές, είχε επίσης προτάσεις για τα κιγκλιδώματα, την πώληση αλκοόλ στα γήπεδα, αλλά και τις τιμές των εισιτηρίων.

Τα μνημεία στη μνήμη των νεκρών είναι αρκετά από το Hillsborough μέχρι το Anfield, ενώ η Liverpool πρόσθεσε δύο φλόγες στο σήμα της, στη μνήμη των 96 θυμάτων της τραγωδίας, όπως η φλόγα, που ανάβει συνέχεια στο μνημείο έξω από το Anfield.

You’ll Never Walk Alone.

Δείτε το αφιέρωμα του Football Focus, του BBC, για την τραγωδία του Hillsborough:


No comments: