Sunday, 29 May 2011

Η τραγωδία του HeyselΑκόμα ένα κείμενο για τραγωδία, που αναδημοσιεύω από παλαιότερο άρθρο μου σε μέσο που εργαζόμουν πριν δύο χρόνια, μετά απ’ αυτό του Hillsborough.


Χαίρετε αγαπητοί συναναγνώστες,

Δεν είναι χαρούμενο το σημερινό θέμα, αλλά μια τέτοια μέρα, οι μνήμες όσων έζησαν τα γεγονότα στο Heysel ξυπνούν και είναι καλή ευκαιρία να μάθουν οι νεότεροι.

Στις 29 Μαίου 1985, Liverpool και Juventus έλαβαν μέρος στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της UEFA στο Heysel Stadium των Βρυξελλών. Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο γήπεδο δεν ήταν κατάλληλο να φιλοξενήσει τέτοιο παιχνίδι και παρά το αίτημα της Liverpool για αλλαγή της έδρας του Τελικού, αλλά και παράπονα από τους οπαδούς και παίκτες της Arsenal, που το είχαν επισκεφτεί λίγα χρόνια πριν, η UEFA δεν άλλαξε τα σχέδιά της.

Αντίθετα λοιπόν, με την τραγωδία στο Hillsborough, που ακολούθησε τέσσερα χρόνια αργότερα, αυτή του Heysel δεν είχε να κάνει μόνο με λανθασμένους χειρισμούς των αρχών για την προσέλευση των οπαδών στο γήπεδο, αλλά με το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, που μάστιζε κυρίως την Αγγλία εκείνη την εποχή.

Μία ώρα, λοιπόν, πριν την έναρξη του αγώνα και παρότι οι οπαδοί των δύο ομάδων υποτίθεται ότι βρίσκονταν στα αντίθετα πέταλα, οπαδοί της Liverpool άρχισαν να διαπληκτίζονται με οπαδούς της Juventus, που προερχόμενοι από την Ιταλική κοινότητα των Βρυξελλών  είχαν προμηθευτεί εισιτήρια για τις «ουδέτερες» θύρες του γηπέδου.

Τα γεγονότα άρχισαν με την απλή εκτόξευση αντικειμένων και ολοκληρώθηκαν με την εισβολή και επίθεση των χούλιγκαν της Liverpool προς τους οπαδούς της Juventus, οι οποίοι οπισθοχώρησαν. Τη συγκεκριμένη στιγμή μπήκε ο παράγοντας του 55χρονου γηπέδου, καθώς οι Ιταλοί στριμώχτηκαν προς έναν τοίχο, που προσπαθούσαν να πηδήξουν για να ξεφύγουν, προς το κόρνερ του γηπέδου, αλλά δεν άντεξε την πίεση και κατέρρευσε με αποτέλεσμα να υπάρξουν 39 νεκροί εκ των οποίων, 32 Ιταλοί φίλοι της Juve, 4 Βέλγοι, 2 Γάλλοι κι ένας Ιρλανδός, καθώς και 600 τραυματίες. Φυσικά, δεν έχει σημασία η εθνικότητα των χαμένων ζωών, αλλά αξίζει να το αναφέρει κανείς προς τιμήν τους και για να δείξει ότι η βία δεν κοιτά εθνικότητες και τα θύματα μπορούν να προέλθουν από οποιαδήποτε μεριά.

Η συγκεκριμένη τραγωδία οδήγησε στην τιμωρία των Αγγλικών συλλόγων από τις διοργανώσεις της UEFA, χωρίς να ισχύει για την εθνική ομάδα και τα φιλικά παιχνίδια, που τελείωσε το 1990-91, ενώ η Liverpool τιμωρήθηκε για μία χρονιά περισσότερη. Επιπλέον, αρκετοί οπαδοί της Liverpool κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία

Όσο αφορά στο Heysel, συνέχισε να λειτουργεί και να διεξάγονται σ’ αυτό αθλητικά γεγονότα, αλλά όχι παιχνίδια ποδοσφαίρου, ενώ το 1994 κατεδαφίστηκε και χτίστηκε καινούργιο στη θέση του.

Με τη Margaret Thatcher να είναι πρωθυπουργός, τα επόμενα χρόνια του Αγγλικού ποδοσφαίρου, έμελλαν να είναι καθοριστικά στην αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας και με απώτερο σκοπό τα πράγματα να φτάσουν να είναι όπως σήμερα.

Ευχές, απ’ όλους όσοι δεν είμαστε υπεύθυνοι, κι ευχολόγια, απ’ όλους όσοι μπορούν να πάρουν αποφάσεις, μπορούν να γίνουν χιλιάδες, αλλά το θέμα είναι κάποια στιγμή να δούμε και στη χώρα μας βήματα μπροστά. Το συγκεκριμένο είναι δύσκολο, προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσουμε ποτέ να φτάσουμε σε επίπεδο κορυφαίων χωρών, αλλά στο κάτω-κάτω, τι ξέρω και ‘γω;

No comments: